Csak tíz...

10 KÁROS,RÁKKELTŐ ANYAG AMIT NAPONTA HASZNÁLUNK

A fogyasztói társadalom ma már nem csak a haszontalan dolgok megvételéről és a korlátlan pénzköltésről szól, hanem ezzel együtt a NE GONDOLKODJ! fogalommá is eggyé vált és,hogy miért is mondom ezt? Az alábbi lista ékes bizonyíték arra,hogy a reggeli szemnyitástól az esti szemhunyásig gondolkodás nélkül mérgezzük magunkat! Nem nézzük,hogy mit eszünk,mit kenünk magunkra, sokszor már azt sem tudjuk,hogy mit -miért csinálunk mert a külcsín felülkerekedett a belbecsen! Az olyan téveszméket,hogy „ha ez mérgező lenne nem lehetne kapni,enni,nem engedélyeznék”stb. jobb ha elfelejtjük. Hiszen a fogyasztók mi vagyunk,vagy lennénk akikből a multik szépen profitálnak. Talán ismerős ha azt mondom:Én vagyok a hatalom én hozom a törvényeket,hogy nekem jó legyen!-ez a világban jelen lévő hatalmi irányítás első alapmondata. Viszont ha egy kicsit elkezdünk gondolkodni észrevesszük,hogy ez bizony „NEM RÓLAD vagy RÓLAM SZÓL!” ahogy a reklám is szépen manipulálva mondja… Minden rosszban van valami jó, mégpedig! Igaz,hogy ezek az anyagok már léteznek de szépen kikerülhetőek. Sok terméket mi magunk is előállíthatunk otthon,káros,mérgező anyagoktól menteset. Legyen az házikolbász,szappan,sampon vagy éppen egy naptej! Mindenre van megoldás!

 

1. Aszpartam,nemzetközi nevén:aspartame ,gyógyszerészeti nevén aspartanum(E951) Szinte kivétel nélkül szerepel az összes light,zero feliratu és cukormentes termékben. Mesterséges édesítőszer. Fenilketunoria betegségben szenvedők számára súlyos mérgezést okozhat. Az aszpartamot többek között ezek az élelmiszerek tartalmazzák: alkoholos italok, gabonából vagy diófélékből készült snack-ek, édes-savanyú konzervek halból, tenger gyümölcseiből, édes-savanyú gyümölcs- és zöldségkonzervek, cukormentes lekvárok, dzsemek, zselék, édességek, desszertek,alkoholmentes italok… és ami a kellemes leheletet biztosítja számunkra majdhogynem kivétel nélkül az összes rágógumiban is megtalálható. A Wrigleys-től kezdve az Orbiton, az Airwaves-en és a Hubba Bubbán át a Doublemintig Jó hír,hogy egyre több bioboltban kaphatók már az aszpartam mentes rágógumik!

 

2. Nitritek és nitrátok (E249-252) Ma már nem titok, hogy a nitritek a gyomorban és a tápcsatorna további részeiben nitrozaminná alakul, amely a bizonyítottan rákkeltő anyagok csoportjába tartozik. A kísérletek során DNS károsodásokat (mutagén hatás) és allergiás tüneteket is regisztráltak. A kálium-nitrit a gyorsított érlelésű kolbászok és szalámifélék, a nátrium-nitrit a sonkafélék (nyers, pácolt), a hagyományos érlelésű kolbászok, füstölt szalámifélék, hőkezelt húskészítmények, húskonzervek, libamáj (egészben vagy tömbben), a húsos füstölt szalonna és császárszalonna adalékanyaga. A nátrium-nitrátot szintén pácolt húskészítmények és húskonzervek, a kálium-nitrátot a kemény, félkemény és fél lágy sajtok valamint a pácolt hering készítésekor adagolják a termékekhez. Forrás:tudomanyeseletmod.hu Megoldás:amennyiben valaki nem vegetáriánus és nem is kíván felhagyni a hús fogyasztásával,érdemes saját magának otthon elkészíteni a felvágottakat,kolbászt és más húskészítményeket amihez rengeteg jó leírást találhatunk a különböző konyhai recepteket kínáló oldalakon.

forrás: ezer-ut-az-egeszseghez.blogspot.com

foto: ezer-ut-az-egeszseghez.blogspot.com

 

3. Mineral oil-Ásványi olaj,paraffin olaj,Liquidum Paraffinum, paraffin viasz,vazelin:ez mind kőolajszármazék! Használatakor vékony rétegben befedi a bőrt,réteget képez rajta. Eltömítik a pórusokat blokkolják a bőr természetes folyamatait. Elősegítik a mitesszerek és a pattanások kialakulását. Erősítik a gyulladással együtt járó bőrbetegségek kialakulását(sömör, ekcéma, hiperkeratózisok, szeborrea, rozácea, egyéb bőrgyulladások). A kisbabák bőrére nézve életveszélyesek mert nem engedik kialakulni a bőr természetes védelmét. Ennek ellenére a babaápolási termékek nagy részében a mai napig használják. Főleg a nagy márkák és ami teljesen megdöbbentett,hogy a gyermekorvosok által receptre felírt popsikrém, gyógyszertári kikeverésre is tömény kőolajszármazék. Mivel helyettesíthető a popsikrém?Joggal kérdezhetjük! Bio babaápolási termékekkel vagy akár színtiszta shea vajjal. A felsorolás viszont nem teljes mert alkalmazzák még az élelmiszeriparban az élelmiszereket készítő gépsorok kenésére, alkatrészek síkossá tételére, sütőformák kikenésére, valamint az élelmiszerek felületének fényessé tételére (pékáruk, édességek, gyümölcsök esetén) E905 néven. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, ugyanakkor nagy mennyiségben hashajtóként viselkedhet, nem véletlenül használja a gyógyászat hashajtóként.

 

4. Ciklamát:Ciklamátoknak a ciklohexil-szulfaminsav sóit (E 952 i), a nátrium-ciklamátot (E 952 ii) és a kálcium-ciklamátot (E 952 iv) nevezik. Csakúgy mint az aszpartamot cukrot helyettesítő élelmiszerekben alkalmazzák. Az Egyesült Államokban a ciklamátot 1969-ben betiltották, miután állatkísérletek nyomán az édesítőszer rákkeltő hatását valószínűsítették. Patkánykísérletek során nagy mennyiségben való fogyasztása here- és spermiumkárosodást okozott. Forrás:tudatosvasarlo.hu

 

5. Fluorid: Azt kellene minél több embernek megértenie, hogy bár a fluor természetes élelmiszerekben is előfordul szerves kötésben, az izolált kémiai folyamatok eredményeként előállított fluorid már teljesen más hatást gyakorol szervezetünkre. A nátrium-fluorid pedig, amit az ivó- vagy ásványvízhez, illetve a fogkrémekhez és más termékekhez adagolnak, az atom-, az alumínium és a foszfátos műtrágyaipar egyik veszélyes mellékterméke. Forrás: idokjelei.hu A fluorid többek között a Prozac nevű hangulatjavító a Sarin ideggáz a patkány és csótánymérgek egyik alapvető összetevője. A történelem során tudatosan használták a fluoridot tömegek elnyomására. Erős vegyület ami nem bomlik le csak halmozódik. Sajnálatos módon vannak országok ahol tudatosan fluoridot adnak az  ivóvízhez mint például Amerikában! Szerencsére Magyarország ebben kivétel viszont az ásványvizeket jobb ha szemügyre vesszük mert ezek közül is több olyan akad amiben megtalálható a fluorid. A fluor szelésspektrumú enzimméreg,rákkeltő és genetikai károsodást eredményez.

forrás: fogkrem.blog.hu

foto: fogkrem.blog.hu

 

6. Nátrium glutamát más nevén MSG, mononátrium-glutamát (E621) Az egyik legáltalánosabban használt élelmiszer adalékanyag. A leggyakrabban hústartalmú és húsízű élelmiszerekben használják. Ezenkívül még megtalálhatjuk leveskockákban,chipsekben és fűszerkeverékekben. Több forrás is beszámolt arról,hogy a nátrium- glutamátra érzékenyeknél nyaki és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat. Forrás : wikipedia Ezeket a tünetegyütteseket sokan kínai ételek fogyasztása után gyakran tapasztalták ezért kínai étterem-szindrómának is hívják. A mesterséges adalékok közül a nátrium-glutamát képes kiváltani a legjobban az édes,savanyú, sós és keserű íz mellett az ötödik, nyelvünk által érzékelhető alapízt amit umaminak (finom íz) hívnak.

 

7. Alumínium Szintetikus anyag amit szinte kivétel nélkül tartalmaznak az izzadásgátló dezodorok. Eltömíti a pórusokat, lezárják a verejtékmirigyeket a hónaljban így nem tud a bőr lélegezni és az izzadás így megszűnik. A test az izzadás által hűti és méregteleníti magát. Megtalálható még borotválkozás utáni készítményekben,arckrémekben, babaápolási készítményekben. Az alumínium felhalmozódását a testben összefüggésbe hozták az Alzheimer-kór kialakulásával és a mellrák kialakulásáért is nagyban felelőssé teszik. Erre a méregre semmilyen mennyiségben nincs szüksége a szervezetnek így a legjobb ha minél előbb keresünk magunknak aluminium mentes terméket. Leegyszerűsítve azt érdemes tudni,hogy minden olyan termék,elsőként említeném a dezodorokat ahol ezeket a feliratokat találjuk mint az aluminium, aluminium chlorohydrate, aluminum chloride, aluminum hydroxybromide, aluminum zirconium, kálium alum, kálium-aluminium-szulfát, potassium alum, potash alum azt próbáljuk meg messze elkerülni!

 

8. SLS (nátrium lauryl szulfát),SLES , ALES, ALS : Ez a rákkeltő anyag szinte kivétel nélkül megtalálható mindenben ami habzik. Legyen az fogrém,autómosószer, padlómosó,sampon, gépi zsírtalanító… a leggyakoribb bőr allergén anyag . Állatkísérleti tapasztalatok alapján szemkárosodást, központi idegrendszer károsodást, depressziót, nehézlégzést, hasmenést, komoly bőrirritációt és még halált is okozhat. Gyorsan felszívódó ami az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Ezen kívül felnőtteknél szürkehályogot okoz,gyermekeknél gátolja a szem normális fejlődését mert a fehérjéket a vegyszer feloldja. Szép lassan hozzászoktattak minket és elhitették velünk,hogy csak az tisztít ami habzik ez persze nem így van! Adalékanyagoktól mentes otthoni kozmetikumainkat és tisztálkodószereinket könnyen elkészíthetjük mi magunk. Mindössze 15 perc időráfordítással egy tálcányi szappant készíthetünk de ha erre nincs időnk úgy a drogériákban és a hipermarketek polcairól is már bőséggel választhatjuk ki a számunkra megfelelőt.

forrás: gyermekevek.hu

foto: gyermekevek.hu

 

9. DEA (diethanolamine), MEA (monoethanolamine), TEA (triethanolamine) Gyakran használják kozmetikumokban ugyanis ezzel állítják be a termék ph értékét. Emellett megadja a krém „testességét”. Dr. Samuel Epstein (az Illinoisi Egyetem Környezeti Egészség professzora) szerint a DEA alapú felületaktív anyagok bőrön keresztül való ismételt alkalmazása a máj és a vese rák előfordulásában emelkedést eredményezett. A TEA szemproblémákat okoz ,szárítja a hajat a bőrt. Mind a három anyag megtalálható arckrémekben,tusfürdőkben,testápolókban,habfürdőkben,samponokban,arclemosókban stb. Önmagukban ezek az anyagok nem okoznak problémát de ha a tartósítószerekkel együtt használt nitritekkel alkalmazzák és azokkal elegyednek nitrozaminokká alakulnak, amelyek rákkeltő hatásúak.

 

10. Butil-hidroxi-anizol, más néve BHA (E320)Különféle zsírtartalmú élelmiszerekhez használják antioxidáns hatása miatt így gátolva meg a termék ízromlását és avasodását. Megtalálható növényi olajokban,rágógumikban, chipsekben,ételizésítökben  és kukoricapelyhekben. Állatkísérletek alapján egy 2011-es tanulmány emberekre nézve is erősen valószínűsítette a karcinogén hatást.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Csaba Bekes says:

    El se olvasom a cikket, ugyanis akkor semmit sem ennék, innék……., és az is halálos lenne…..:(

  2. Nagy Márton says:

    A korrektség kedvéért a nitrátok tekintetében ne felejtsük el azt a fontos tényt megemlíteni, hogy a napi bevitel közel 100%-a zöldség, gyümölcs illetve ivóvíz útján valósul meg. A többi forrás elhanyagolható.

  3. Tamás Erdősi says:

    Ha ezek ennyire károsak akkor hogyan lehet engedélyezni a használatukat.Nagyon kevés azon emberek száma aki minden termék részletes leírását végig bogarássza erre kinek van ideje.Miért nem lehet ezeknek az anyagoknak a betiltását elérni egy mondern korban.

  4. pipacs0 says:

    Hasznos ismeretterjesztő volt számomra.Köszönöm.pipacs0


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!